• 5 feb. 2024

Wat is het verschil tussen medisch zuurstof en niet medisch zuurstof?

Ben je van plan om meer zuurstof te gaan gebruiken? Dan is het erg belangrijk dat je hierover goed geïnformeerd bent. Er zijn meerdere opties om uit te kiezen en je wil natuurlijk de goede keuze maken. In dit blog gaan we jou vertellen over de verschillen tussen medisch zuurstof ten opzichte van niet-medische zuurstof.

Wat doet zuurstof?

De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer 21% uit zuurstof. Wanneer wij dit inademen nemen onze longen deze zuurstof op en geven dit af aan het bloed. De bloedsomloop zorgt ervoor dat het hele lichaam wordt voorzien van zuurstof, die daarna wordt omgezet in energie. Tijdens dit proces komt er ook een afvalstof vrij, dit is koolzuurgas (co2). Dit koolzuurgas (co2) wordt vervolgens via het bloed teruggevoerd naar de longen waar dit uiteindelijk wordt uitgeademd.

Wat is Medisch Zuurstof?

Wanneer je lijdt aan zuurstoftekort kan extra zuurstof veel bijdragen aan de kwaliteit van je leven. Als je extra medische zuurstof wil gebruiken kom je in aanraking met allerlei instanties en professionals. Deze mensen gaan je helpen met het bepalen van een hoeveelheid zuurstof en een oplossing hiervoor.

Je kan alleen medisch zuurstof krijgen op een voorschrift van een arts, dit komt omdat het een geneesmiddel is. Deze arts gaat samen met jou kijken naar wat jij nodig hebt. Als je een zuurstoftherapie voorgeschreven hebt gekregen van de arts moet je er altijd voor zorgen dat je dit voorschrift precies volgt. Zuurstof is dan wel niet verslavend maar wanneer je te veel neemt kan dit wel voor problemen zorgen. Je kunt dan last krijgen van kortademigheid, sufheid en bewusteloosheid.

Soorten Zuurstoftherapie

Er zijn een heleboel verschillende soorten voor zuurstoftherapie. Het hangt af van het aantal uren dat je zuurstof nodig hebt, daarnaast hangt het ook af van je mobiliteit.

Zuurstoftherapie
1: Gasflessen

In deze flessen is de zuurstof onder druk opgeslagen in de vorm van gas. Deze gasflessen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Wanneer je gebruikmaakt van een grote fles moet deze een vaste plaats met een vlakke ondergrond krijgen, daarnaast kan deze het best verankerd worden aan de muur. Wanneer je de gasflessen graag mee wil nemen is een kleiner formaat fles handiger. Deze kan je dan in een draagtas of rugtas met je mee nemen. Deze flessen zijn op voorschrift af te halen bij de apotheek.

2: Zuurstofconcentrator

Een zuurstofconcentrator scheidt de zuurstof van de stikstof die in de lucht zit. Voor dit apparaat geldt een maximale toediening van 5 liter per minuut. Je kan kiezen tussen een vaste zuurstofconcentrator of een draagbare zuurstofconcentrator. Een draagbare concentrator kan opladen en meenemen. Een vaste concentrator is moeilijker mee te nemen en weegt zo’n 20 a 30 kilo.

3: Vulcompressor

Wanneer je gebruik maakt van een vulcompressor kan je zelf zuurstofflessen vullen. Op deze manier bewaar je je mobiliteit. Want je kan deze flessen dan met je mee nemen.

4: Vloeibare Zuurstof

Bij dit apparaat wordt de zuurstof opgeslagen in een vloeibare vorm. Het wordt opgeslagen bij een temperatuur van -183 graden. Je hebt een semi-mobiele voorraadtank voor binnenshuis en een draagbare eenheid voor buitenshuis.

Evolve Oxygen

Recreatief Zuurstof

We hebben het zojuist uitgebreid gehad over medisch zuurstof en hoe het kan bijdragen aan je leven wanneer je zuurstof nodig hebt. Naast medisch zuurstof bestaat er ook niet-medische zuurstof, ook wel recreatief zuurstof genoemd. Deze vorm wordt vooral gebruikt tijdens sporten of outdoor activiteiten.

Recreatief zuurstof kan ook zeker bijdragen aan je leven. Wanneer je bijvoorbeeld hoog in de bergen op de piste staat, in de sportschool of tijdens een hardloop workout draagt Evolve Oxygen zeker bij aan je prestaties. Het geeft je op het moment van inname een boost.

Evolve Oxygen flessen bevatten 97% zuurstof waardoor je zeker een zuurstof boost ervaart wanneer je deze fles gebruikt. De flessen zijn erg compact waardoor je ze overal erg gemakkelijk mee naar toe kan nemen.

Bronnen

- UZ Leuven
loader
Bezig met laden...